streda 8. augusta 2007

eTREND - hodnotenie vín Willi Opitz Winery

Rakúska klasika z brehov Neziderského jazera

Rotschenkel Zweigeltrebe Reserve 2004 (13,5 obj. %), Willi Opitz, Illmitz, Rakúsko
[22.5.2007, eTREND / Martin Mráz]

Rotschenkel je najpredávanejším vínom Williho Opitza – marketingového mága hospodáriaceho na brehoch Neziderského jazera. Willi sa špecializuje na produkciu tichých vín pre stajňu F1 McLaren Mercedes, a tiež na oslnivé prírodne sladké botrytické skvosty, ktoré sú pýchou tejto časti Burgenlandu.

Z ostatných mokov upúta práve Rotschenkel. Názov vína je zaujímavý - označuje vtáčika kalužiaka červenonohého (Tringa totanus) z čeľade slukovitých, patriaceho k typickej faune brehov Neziderského jazera. Výtvarný návrh etikety je dielom samotného Williho Opitza.

Senzorické hodnotenie: granátová farba moku je v kalichu lemovaná stále mladým, purpurovým meniskom. Vo vôni sa prelínajú tóny tmavých kôstkovín – sliviek, čerešní a višní s jemnými vanilínovými stopami dubového dreva a štipkou korenia. Chuťovému úvodu dominujú nuansy horkej čokolády v sprievode elegantných tanínov. Nasledujú ovocné stopy čerešní finišujúce v stredne dlhej koncovke moku.

Celkový dojem: senzoriku tohto zweigeltu vytvára snúbenie najlepších vlastností jeho rodičov - ovocnosť frankovky modrej sa spája s telom svätovavrineckého, aby spoločne vytvorili príjemnú symbiózu chutí a vôní.

Partnerstvo s jedlom: pizza, cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovým základom.

Bodové hodnotenie: 86+ bodov

pondelok 6. augusta 2007

eTREND - hodnotenie vín Willi Opitz Winery


Skvostné sladké kupáže Williho Opitza

Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé vína
[27.9.2007, eTREND / Martin Mráz]

Brehy rakúskeho Neziderského jazera sú miestom, kde sa dorábajú snáď najkrajšie botrytické vína na svete. Ideálne podmienky terroir v podobe teplých jesenných dní a ranných hmiel sa tu podpisujú pod mohutný rast botrytídy – ušľachtilej plesne meniacej bobule hrozna na skutočné poklady.

Spóry botrytídy sa udržiavajú v pôde a na povrchu viniča v latentnom štádiu. Pri dostatočnej vlhkosti a teplote vzduchu prechádzajú do aktívnej formy, kedy parazitujú na povrchu bobúľ hrozna odčerpávajúc z nich vlhkosť a väčšinu kyselín.

V zahustenom obsahu bobule sa tým zvyšuje obsah cukru, ktorý botrytída využíva len málo. Vznikajú hrozienka - základ čara a sladkosti botrytických vín.

Willi Opitz je jedným z priekopníkov výroby prírodne sladkých vín v oblasti Neziderského jazera. V jeho portfóliu možno nájsť niekoľko botrytických skvostov. Patria medzi ne aj vína rady Goldackerl, ktoré sú kupážou odrôd welschriesling a scheurebe. Dorábajú sa v dvoch kategóriách – beerenauslese a trockenbeerenauslese.

Beerenauslese pochádza zo zberu prezretého a botrytického hrozna s minimálnou cukornatosťou 25 KMW*. Goldackerl s prívlastkom trockenbeerenauslese je výberom botrytického hrozna s minimálnou cukornatosťou 30 KMW.

Tieto moky na Slovensko dováža a distribuuje spoločnosť Karloff. Prinášame vám ich senzorické hodnotenie.

GOLDACKERL Beerenauslese 2005 (12, 5 obj. %)

Bobuľový výber z odrôd welschriesling a scheurebe. Farba moku je iskrivo zlatožltá, s jemným zeleným leskom. Vo vôni sa zlievajú jemné tóny botrytídy, žltého ovocia, kvietkov a chinínu.

Viskózna a sladká chuť pripomína exotické ovocie a marhule, je stredne stavaná, s peknou rizlingovou aciditou a jemnou medovou stopou vystupujúcou do popredia v koncovke moku.

Víno je výborným partnerom jemného sladkého pečiva a bábovky. Hodnotenie: 87 bodov.

GOLDACKERL Trockenbeerenauslese 2002 (11, 0 obj. %)

Výber botrytických hrozienok z odrôd welschriesling a scheurebe. Víno má v pohári bohatú slamovožltú farbu s pomarančovým odtieňom. Buket je plný čarokrásnych tónov hrozienok, žltého kandizovaného ovocia a medu.

Bohatá a hlboká chuť olejovitého naturelu je nádherným akordom tónov sušenej papáje a marhúľ s decentnou aciditou a predlhou medovo-ovocnou koncovkou.

Na tento božský nektár natrafíte v business triede British Airways či v prestížnom londýnskom obchodnom dome Harrods. Výborne sa sobáši so syrmi s ušľachtilou modrou plesňou. Hodnotenie: 91 bodov.


*Hodnoty KMW (Klosterneuburger Mostwaage) deklarujúce hmotnostný obsah cukru v 100 kilogramoch muštu sú približne 1,2 násobne vyššie ako stupne normalizovaného muštomeru (°NM) používané na Slovensku (°NM udávajú hmotnostný obsah cukru v 100 litroch muštu).

Autor je vínny publicista.

nedeľa 5. augusta 2007

eTREND - hodnotenie vín Willi Opitz Winery

Vína, ktoré pijú pretekári F1

Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé vína (2)
[10.8.2007, eTREND / Martin Mráz]

Ďalšou zo špecialít rakúskeho vinára a marketingového mága Williho Opitza sú vína dorobené exkluzívne pre tím F1 Vodafone McLaren Mercedes. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme dve špeciality, na ktorých si pochutnávajú aj pretekári Formuly 1.

Silver Lake Pinot Cuvée 2005 (13,0 obj. perc. alk.)

Neskorý zber odrôd pinot gris a pinot blanc z vinohradov ležiacich v oblasti Neziderského jazera. Farba moku je svietivá, zlatožltá až slamovožltá. Vôni udávajú tón nuansy sladu a pečeného tmavého chleba.

Guľatá chuť vína je príjemne svieža, chlebovinková, s pivovou horčinkou v pozadí. V dochuti prebleskujú jemné noty žltého ovocia. Víno je krásnym partnerom k prémiovým druhom šunky á la prosciutto, tanierom s plodmi mora a dokonale si rozumie aj zo špecialitami z hydiny. Hodnotenie: 86 bodov.

Silver Lake Merlot 2005 (13,0 obj. perc alk.)

Základom vína je odroda merlot. Mok má v kalichu rubínovú farebnosť na počiatku fľašovej zrelosti. Jeho aromatika je tvorená nuansami ostružín, sliviek, kávy a korenia.

Chuť vína je korenisto-ovocná, so stredným telom, hladkými trieslovinami a príjemnou stredoeurópskou aciditou. Čistá dochuť má primeranú dĺžku a pekný slivkový charakter po odrode. Odporúčame k steakom a grilovaným mäsovým špecialitám. Hodnotenie: 87 bodov.

Vína na Slovensko dováža a distribuuje spoločnosť Karloff.

Autor je vínny publicista.

eTREND - hodnotenie vín Willi Opitz Winery


Dva červené unikáty Williho Opitza


Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé vína (1)
[2.7.2007, eTREND / Martin Mráz]


Veta z titulu článku predstavuje filozofiu jedného z najinovatívnejších rakúskych vinárov, Williho Opitza. Jeho vinice ležia v svetoznámej oblasti Seewinkel na brehoch Neziderského jazera. Vinárska tradícia tu siaha do 16. storočia.

Horúce suché letá, jesenné hmly a chladné zimy, spoločne s priaznivým vplyvom jazera v sebe zosobňujú ideálne podmienky terroir, ktoré umožňujú v oblasti dorábať sladké botrytické skvosty svetovej kategórie.

Willi Opitz sa však okrem nich preslávil i ďalšími unikátmi. Vynašiel a produkuje trstinové víno Schilfmandl - selektované zdravé bobule hrozna sa nechávajú 3 mesiace odležať na trstinových rohožiach, aby po ich vysušení a skoncentrovaní extraktu vznikla akási obdoba slamového vína plná čarovných prírodne sladkých tónov.
Ďalšou zo špecialít Williho Opitza je skvelý marketing. Je exkluzívnym dodávateľom vín pre tím F1 McLaren Mercedes. Jeho vína možno nájsť aj v ponuke londýnskeho domu Harrod’s.

Nasledujúce riadky budú patriť dvom červeným unikátom, ktoré sa najlepšia cítia v spoločnosti sladkých dezertov a čokolády. Kolekciu bielych sladkých vín a mokov pre Formulu 1 predstavíme neskôr.

Pinot Noir Beerenauslese 2005 (13,0 obj. % alk.)
Čerešňovo-červená farba má na hrane optického lomu jemný oranžový reflex. Aromatika moku je krásnou zmesou sušených jahôd a čerešní. Sladučká a viskózna chuť reflektujúca buket je podporená príjemnou aciditou a jemnou horčinkou v pozadí. Dochuť čerešní a jahôd spoločne finišuje v dlhšej koncovke vína.
88 bodov

Opitz One Schilfmandl 2000 (11,5 obj. % alk.)
Špecialita z odrody Zweigeltrebe. Hrozno sa 3 mesiace sušilo na trstinových rohožiach, aby dalo vznik tomuto prírodne sladkému skvostu.
Sýta rubínová farba má v pohári zrelý karamelový meniskus. V bukete vzájomne harmonizujú vyzreté nuansy ostružín, sliviek a čerešní s ušľachtilými tónmi teínu, kávy a karamelu. Uhladená viskózna chuť pripomína jahody a maliny, dochuť je dlhá a čistá.
90 bodov

Autor je vínny publicista.