nedeľa 5. augusta 2007

eTREND - hodnotenie vín Willi Opitz Winery


Dva červené unikáty Williho Opitza


Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé vína (1)
[2.7.2007, eTREND / Martin Mráz]


Veta z titulu článku predstavuje filozofiu jedného z najinovatívnejších rakúskych vinárov, Williho Opitza. Jeho vinice ležia v svetoznámej oblasti Seewinkel na brehoch Neziderského jazera. Vinárska tradícia tu siaha do 16. storočia.

Horúce suché letá, jesenné hmly a chladné zimy, spoločne s priaznivým vplyvom jazera v sebe zosobňujú ideálne podmienky terroir, ktoré umožňujú v oblasti dorábať sladké botrytické skvosty svetovej kategórie.

Willi Opitz sa však okrem nich preslávil i ďalšími unikátmi. Vynašiel a produkuje trstinové víno Schilfmandl - selektované zdravé bobule hrozna sa nechávajú 3 mesiace odležať na trstinových rohožiach, aby po ich vysušení a skoncentrovaní extraktu vznikla akási obdoba slamového vína plná čarovných prírodne sladkých tónov.
Ďalšou zo špecialít Williho Opitza je skvelý marketing. Je exkluzívnym dodávateľom vín pre tím F1 McLaren Mercedes. Jeho vína možno nájsť aj v ponuke londýnskeho domu Harrod’s.

Nasledujúce riadky budú patriť dvom červeným unikátom, ktoré sa najlepšia cítia v spoločnosti sladkých dezertov a čokolády. Kolekciu bielych sladkých vín a mokov pre Formulu 1 predstavíme neskôr.

Pinot Noir Beerenauslese 2005 (13,0 obj. % alk.)
Čerešňovo-červená farba má na hrane optického lomu jemný oranžový reflex. Aromatika moku je krásnou zmesou sušených jahôd a čerešní. Sladučká a viskózna chuť reflektujúca buket je podporená príjemnou aciditou a jemnou horčinkou v pozadí. Dochuť čerešní a jahôd spoločne finišuje v dlhšej koncovke vína.
88 bodov

Opitz One Schilfmandl 2000 (11,5 obj. % alk.)
Špecialita z odrody Zweigeltrebe. Hrozno sa 3 mesiace sušilo na trstinových rohožiach, aby dalo vznik tomuto prírodne sladkému skvostu.
Sýta rubínová farba má v pohári zrelý karamelový meniskus. V bukete vzájomne harmonizujú vyzreté nuansy ostružín, sliviek a čerešní s ušľachtilými tónmi teínu, kávy a karamelu. Uhladená viskózna chuť pripomína jahody a maliny, dochuť je dlhá a čistá.
90 bodov

Autor je vínny publicista.

Žiadne komentáre: