Skvostné sladké kupáže Williho Opitza
Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé vína
[27.9.2007, eTREND / Martin Mráz]
Brehy rakúskeho Neziderského jazera sú miestom, kde sa dorábajú snáď najkrajšie botrytické vína na svete. Ideálne podmienky terroir v podobe teplých jesenných dní a ranných hmiel sa tu podpisujú pod mohutný rast botrytídy – ušľachtilej plesne meniacej bobule hrozna na skutočné poklady.
Spóry botrytídy sa udržiavajú v pôde a na povrchu viniča v latentnom štádiu. Pri dostatočnej vlhkosti a teplote vzduchu prechádzajú do aktívnej formy, kedy parazitujú na povrchu bobúľ hrozna odčerpávajúc z nich vlhkosť a väčšinu kyselín.
V zahustenom obsahu bobule sa tým zvyšuje obsah cukru, ktorý botrytída využíva len málo. Vznikajú hrozienka - základ čara a sladkosti botrytických vín.
Willi Opitz je jedným z priekopníkov výroby prírodne sladkých vín v oblasti Neziderského jazera. V jeho portfóliu možno nájsť niekoľko botrytických skvostov. Patria medzi ne aj vína rady Goldackerl, ktoré sú kupážou odrôd welschriesling a scheurebe. Dorábajú sa v dvoch kategóriách – beerenauslese a trockenbeerenauslese.
Beerenauslese pochádza zo zberu prezretého a botrytického hrozna s minimálnou cukornatosťou 25 KMW*. Goldackerl s prívlastkom trockenbeerenauslese je výberom botrytického hrozna s minimálnou cukornatosťou 30 KMW.
Tieto moky na Slovensko dováža a distribuuje spoločnosť Karloff. Prinášame vám ich senzorické hodnotenie.
GOLDACKERL Beerenauslese 2005 (12, 5 obj. %)
Bobuľový výber z odrôd welschriesling a scheurebe. Farba moku je iskrivo zlatožltá, s jemným zeleným leskom. Vo vôni sa zlievajú jemné tóny botrytídy, žltého ovocia, kvietkov a chinínu.
Viskózna a sladká chuť pripomína exotické ovocie a marhule, je stredne stavaná, s peknou rizlingovou aciditou a jemnou medovou stopou vystupujúcou do popredia v koncovke moku.
Víno je výborným partnerom jemného sladkého pečiva a bábovky. Hodnotenie: 87 bodov.
GOLDACKERL Trockenbeerenauslese 2002 (11, 0 obj. %)
Výber botrytických hrozienok z odrôd welschriesling a scheurebe. Víno má v pohári bohatú slamovožltú farbu s pomarančovým odtieňom. Buket je plný čarokrásnych tónov hrozienok, žltého kandizovaného ovocia a medu.
Bohatá a hlboká chuť olejovitého naturelu je nádherným akordom tónov sušenej papáje a marhúľ s decentnou aciditou a predlhou medovo-ovocnou koncovkou.
Na tento božský nektár natrafíte v business triede British Airways či v prestížnom londýnskom obchodnom dome Harrods. Výborne sa sobáši so syrmi s ušľachtilou modrou plesňou. Hodnotenie: 91 bodov.
*Hodnoty KMW (Klosterneuburger Mostwaage) deklarujúce hmotnostný obsah cukru v 100 kilogramoch muštu sú približne 1,2 násobne vyššie ako stupne normalizovaného muštomeru (°NM) používané na Slovensku (°NM udávajú hmotnostný obsah cukru v 100 litroch muštu).
Autor je vínny publicista.
Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé vína
[27.9.2007, eTREND / Martin Mráz]
Brehy rakúskeho Neziderského jazera sú miestom, kde sa dorábajú snáď najkrajšie botrytické vína na svete. Ideálne podmienky terroir v podobe teplých jesenných dní a ranných hmiel sa tu podpisujú pod mohutný rast botrytídy – ušľachtilej plesne meniacej bobule hrozna na skutočné poklady.
Spóry botrytídy sa udržiavajú v pôde a na povrchu viniča v latentnom štádiu. Pri dostatočnej vlhkosti a teplote vzduchu prechádzajú do aktívnej formy, kedy parazitujú na povrchu bobúľ hrozna odčerpávajúc z nich vlhkosť a väčšinu kyselín.
V zahustenom obsahu bobule sa tým zvyšuje obsah cukru, ktorý botrytída využíva len málo. Vznikajú hrozienka - základ čara a sladkosti botrytických vín.
Willi Opitz je jedným z priekopníkov výroby prírodne sladkých vín v oblasti Neziderského jazera. V jeho portfóliu možno nájsť niekoľko botrytických skvostov. Patria medzi ne aj vína rady Goldackerl, ktoré sú kupážou odrôd welschriesling a scheurebe. Dorábajú sa v dvoch kategóriách – beerenauslese a trockenbeerenauslese.
Beerenauslese pochádza zo zberu prezretého a botrytického hrozna s minimálnou cukornatosťou 25 KMW*. Goldackerl s prívlastkom trockenbeerenauslese je výberom botrytického hrozna s minimálnou cukornatosťou 30 KMW.
Tieto moky na Slovensko dováža a distribuuje spoločnosť Karloff. Prinášame vám ich senzorické hodnotenie.
GOLDACKERL Beerenauslese 2005 (12, 5 obj. %)
Bobuľový výber z odrôd welschriesling a scheurebe. Farba moku je iskrivo zlatožltá, s jemným zeleným leskom. Vo vôni sa zlievajú jemné tóny botrytídy, žltého ovocia, kvietkov a chinínu.
Viskózna a sladká chuť pripomína exotické ovocie a marhule, je stredne stavaná, s peknou rizlingovou aciditou a jemnou medovou stopou vystupujúcou do popredia v koncovke moku.
Víno je výborným partnerom jemného sladkého pečiva a bábovky. Hodnotenie: 87 bodov.
GOLDACKERL Trockenbeerenauslese 2002 (11, 0 obj. %)
Výber botrytických hrozienok z odrôd welschriesling a scheurebe. Víno má v pohári bohatú slamovožltú farbu s pomarančovým odtieňom. Buket je plný čarokrásnych tónov hrozienok, žltého kandizovaného ovocia a medu.
Bohatá a hlboká chuť olejovitého naturelu je nádherným akordom tónov sušenej papáje a marhúľ s decentnou aciditou a predlhou medovo-ovocnou koncovkou.
Na tento božský nektár natrafíte v business triede British Airways či v prestížnom londýnskom obchodnom dome Harrods. Výborne sa sobáši so syrmi s ušľachtilou modrou plesňou. Hodnotenie: 91 bodov.
*Hodnoty KMW (Klosterneuburger Mostwaage) deklarujúce hmotnostný obsah cukru v 100 kilogramoch muštu sú približne 1,2 násobne vyššie ako stupne normalizovaného muštomeru (°NM) používané na Slovensku (°NM udávajú hmotnostný obsah cukru v 100 litroch muštu).
Autor je vínny publicista.