streda 8. augusta 2007

eTREND - hodnotenie vín Willi Opitz Winery

Rakúska klasika z brehov Neziderského jazera

Rotschenkel Zweigeltrebe Reserve 2004 (13,5 obj. %), Willi Opitz, Illmitz, Rakúsko
[22.5.2007, eTREND / Martin Mráz]

Rotschenkel je najpredávanejším vínom Williho Opitza – marketingového mága hospodáriaceho na brehoch Neziderského jazera. Willi sa špecializuje na produkciu tichých vín pre stajňu F1 McLaren Mercedes, a tiež na oslnivé prírodne sladké botrytické skvosty, ktoré sú pýchou tejto časti Burgenlandu.

Z ostatných mokov upúta práve Rotschenkel. Názov vína je zaujímavý - označuje vtáčika kalužiaka červenonohého (Tringa totanus) z čeľade slukovitých, patriaceho k typickej faune brehov Neziderského jazera. Výtvarný návrh etikety je dielom samotného Williho Opitza.

Senzorické hodnotenie: granátová farba moku je v kalichu lemovaná stále mladým, purpurovým meniskom. Vo vôni sa prelínajú tóny tmavých kôstkovín – sliviek, čerešní a višní s jemnými vanilínovými stopami dubového dreva a štipkou korenia. Chuťovému úvodu dominujú nuansy horkej čokolády v sprievode elegantných tanínov. Nasledujú ovocné stopy čerešní finišujúce v stredne dlhej koncovke moku.

Celkový dojem: senzoriku tohto zweigeltu vytvára snúbenie najlepších vlastností jeho rodičov - ovocnosť frankovky modrej sa spája s telom svätovavrineckého, aby spoločne vytvorili príjemnú symbiózu chutí a vôní.

Partnerstvo s jedlom: pizza, cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovým základom.

Bodové hodnotenie: 86+ bodov